Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi
  1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Manyetizmanın Babası William Gilbert Kimdir?

Manyetizmanın Babası William Gilbert Kimdir?
Manyetizmanın Babası William Gilbert Kimdir?

24 Mayıs 1544 senesinde doğan ve 30 Kasım 1603 senesinde vefat eden William Gilbert, kariyeri boyunca doktor, fizikçi ve doğa filozofu olarak görev yapmıştır. William Gilbert  olarak bilinmekte olan ünlü fizikçi, skolastik metodunu reddetmiştir. Elektrik terimini ilk kullanan kişilerden birisi olarak bilinmektedir. Ayrıca elektron terimini ilk kullanan kişi olarak da bilinmektedir. Bazıları tarafından kendisi elektrik mühendisliğinin veya manyetizma ve elektriğin babası olarak tabir edilmektedir.

William Gilbert, kasaba yetkilisi olan bir babanın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. 1569 senesinde üniversite eğitimini Cambridge bölgesinde tamamlamış olup, burada bir dönem veznedar olarak çalıştıktan sonra tıp eğitimi almak için başka bir bölgeye göç etmiştir.

1600 yılında yayınlanan De Magnete isimli bilimsel çalışmasını, Robert NORMAN’ın eski çalışmalarından esinlenerek ortaya koymuştur. Bu çalışmada genel olarak deneylerinin çoğunu Dünya modeli ile açıklamaktadır. Bu deneyde; dünyanın kendi başına bir manyetik alan olduğu ve pusulanın kuzeyi göstermesinin nedeninin bu olduğu kanısına varmıştır. William Gilbert, dünyanın merkezinin demir olduğu fikrini ilk kez ortaya atmıştır.

Manyetizma Nedir?

Manyetik alanlar tarafından oluşturulan fiziksel olgulara manyetizma denmektedir. Herhangi bir parçacık ya da elektrik akımı manyetik alanları oluşturmak için yeterli bir sebep olabilmektedir. Manyetik alanlar, diğer akım ve manyetik ortamları da etkisi altına alabilmektedir.

Manyetizma Nedir Babası William Gilbert

William Gilbert Hangi Yılda Doğmuştur?

William Gilbert, 24 Mayıs 1544 senesinde dünyaya gelmiş olup, İngiltere isimli ülkede doğmuştur.

William Gilbert Hangi Yılda Ölmüştür?

William Gilbert, 30 Kasım 1603 senesinde İngiltere’nin başkenti Londra’da hayata gözlerini yummuştur.

William Gilbert Öldüğünde Kaç Yaşındaydı?

Ünlü doktor ve fizikçi, öldüğünde henüz 59 yaşındaydı.

Gilbert’in Kitabı Sunulan En Güzel Tümevarımsal Felsefe Örneklerinden Biridir!

1812 senesinde History of the Royal Society isimli kitabında Thomas Thomson, William Gilbert için şu cümleleri kurmuştur: “Manyetik kanunları ilk kez, 1600’de manyetizma üzerine kitabı yayınlanan Dr. Gilbert tarafından açıklanmış ve genellenmiştir. Gilbert’in kitabı sunulan en güzel tümevarımsal felsefe örneklerinden biridir. Felsefeleştirmenin tümevarımsal yönteminin ilk kez açıklandığı Novum Organum of Bacon’dan önce geldiği için oldukça kayda değerdir.”

Deneylerin En Önemli Yönlerini Değerlendirir

1837 ve 1859 yılları arasında William Whewell tarafından oluşturulan History of the Inductive Sciences kitapta William Gilbert hakkında şu şekilde bahsedilmiştir: “Devamlı deneylerin en önemli yönlerini değerlendirir. O, şüphesizdir ki, kendi kurallarına göre hareket eder; çünkü çalışmaları bütün başlıca bilimsel gerçekleri (manyetizma ile ilgili) içinde barındırır. Bu yüzdendir ki onun çalışmaları bugün bile üzerine çok az şeyin katılabileceği çok iyi incelenmiş çalışmalardır.”

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    kutla
    Kutla
  • 1
    destek_ver
    Destek Ver
  • 1
    bilgi_verici
    Bilgi Verici
  • 0
    merak_uyand_r_yor
    Merak Uyandırıyor

Elektrik Mühendisi

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir