Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi
  1. Anasayfa
  2. Otomasyon

Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri

Kontaktörün ne olduğunu, nasıl çalıştığını, kontaktörün nasıl kablolanacağını ve kontaktör ile röle arasındaki farkı öğrenin.

Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri
Kontaktör PLC'ye Nasıl Bağlanır?

Bu yazımızda kontaktörlerden bahsedeceğiz. Kontaktörün ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklayacağız. Ayrıca kontaktörün nasıl kablolanacağını ve kontaktör ile röle arasındaki farkı da açıklayacağız.

Kontaktör nedir?

Kontaktör, bir elektrik güç devresini yapmak ve kesmek için kullanılan bir cihazdır. Örneğin bir elektrik motorunu açıp kapamak için genellikle kontaktör kullanırız .

Kontaktor Nedir
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 23

Neden Kontaktör Kullanılır?

Şimdi sorabilirsiniz, neden kontaktör kullanmamız gerekiyor? Motoru doğrudan PLC’ye bağlayamaz mıyız? Kısa cevap hayır.

Neden? Çünkü yüksek voltajlı bir elektrik motorunu parlak, pahalı PLC’nize doğrudan bağlamak istemezsiniz. Motor tarafında herhangi bir elektrik dalgalanması olması halinde bu durum PLC kartlarına zarar verecektir .

Bunun yerine PLC’yi motora dolaylı ve güvenli bir şekilde bağlamak için bir kontaktör kullanıyoruz. Dolaylı olarak ne demek istediğimizi soruyorsunuz? Tüm kontaktörlerin düşük voltaj bobini vardır. PLC çıkışını bu bobine bağlıyoruz. Bu bobin genellikle 24 volt DC sinyaliyle çalışır.

Bobine enerji verildiğinde elektromanyetik alan oluşacaktır. Bu elektromanyetik alan daha sonra buradaki üç kontağın kapanmasına neden olur ve bu şekilde 3 fazlı güç motora ulaşacak ve onu açabilecektir. Sihir gibi görünüyor, değil mi?

Yani bobin ile kontaklar arasında elektriksel bir bağlantı yoktur. Kontaklar bobinin oluşturduğu elektromanyetik alan aracılığıyla açılıp kapanacaktır.

Normal durumda ve bobine enerji verilmediğinde kontaklar açıktır ve PLC’den 24 volt DC sinyal gönderildiğinde bobine enerji verilecek, kontaklar kapanacak ve motor açılacaktır.

Kontaktor Nasil Calisir
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 24

Bu kurulumda PLC ile motor arasında doğrudan bağlantı yoktur. Bu sayede büyük bir yüksek gerilim elektrik motorunu dolaylı ve güvenli bir şekilde açıp kapatabilir ve motor tarafında herhangi bir elektrik dalgalanması olması durumunda PLC kartınızın zarar görmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Bu yüzden kontaktör kullanıyoruz.

Neden Kontaktor Kullaniriz
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 25

Kontaktör ve Röle

Artık neden kontaktör kullandığımızı bildiğinize göre, kontaktörün röleden ne kadar farklı olduğunu bilmek isteyebilirsiniz.

Diyebilirsiniz ki… röle de aynı şekilde çalışır. Burada motoru çalıştırmak için kontaktör yerine le kullanamaz mıyız?

Bu sorunun cevabı Hayır! Röle kontaktörle aynı şekilde çalışır. Bu, bir rölenin aynı zamanda bir bobine ve bir miktar kontağa sahip olduğu anlamına gelir. Bobine enerji verildiğinde kontaklar kapanacaktır. Bu kontaktörün çalışma şekliyle aynı, değil mi?

Role Nasil Calisir
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 26

Ancak fark şu: Röle genellikle daha düşük akım ve gerilim oranlarına sahip daha küçük cihazlar için kullanılır. Ancak daha yüksek akım ve gerilim oranlarına sahip daha büyük cihazlar için bir kontaktör kullanılır.

Kontaktor vs Role
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 27

Yani küçük cihazların açılıp kapatılmasında röleler, büyük cihazların açılıp kapatılmasında ise kontaktörler kullanılır. Çok basit!

Bir kontaktör nasıl bağlanır

Şimdi biraz kontaktörlerin üzerindeki kablo terminallerinden bahsedelim.

1) Bobin terminalleri

Kontaktörün ön tarafında A1 ve A2’nin iki kablo terminalini göreceksiniz. Burası, enerji vermek için bobine 24 volt DC gücü bağlayabileceğimiz yerdir.

Bobin Terminalleri
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 28

A1 kablo terminali, 24 volt DC pozitif sinyal kablosunun bağlandığı yerdir ve A2 kablo terminali, 24 volt DC negatif sinyal kablosunun bağlandığı yerdir.

Açıkçası bu terminallere 24 volt DC güç bağlamamızın nedeni, bobinin bu kontaktör için 24 volt DC güç ile çalışmasıdır.

Diğer bazı kontaktörler için bu bobin 12 volt DC veya 220 volt DC gibi farklı voltajlarla çalışabilir.

Kontaktör tipine bağlı olarak bobin AC gerilimle de çalışabilir. Örneğin kontaktörün bobini 24, 120 veya 220 volt AC gücüyle çalışabilir.

Bu nedenle kabloları bobine bağlamadan önce öncelikle bobin voltajını kontrol etmeniz gerekir. Burada sahip olduğumuz gibi kontaktörlerin çoğu 24 volt DC güçle çalışır.

2) Kontak terminalleri

Kontaktörün diğer tarafında altı kablo terminalimiz daha var. Üstteki kablo terminalleri soldan sağa L1, L2 ve L3 ile etiketlenmiştir. Alttaki kablo terminalleri soldan sağa T1, T2 ve T3 ile etiketlenmiştir.

L1, L2 ve L3 terminalleri güç kablolarının kontaktöre bağlandığı yerdir. T1, T2 ve T3 terminalleri cihaz kablolarının kontaktöre bağlandığı yerdir.

Kontaktor Terminalleri
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 29

L1 kontağı T1 kontağına, L2 kontağı T2 kontağına ve L3 kontağı T3 kontağına bağlanır.

Kontaktörümün tüm kontakları normalde açıktır. Bobinin enerjisi kesildiğinde T1, T2 ve T3 terminallerine bağlı cihaza güç gelmez. Bobine enerji verildiğinde cihaz artık güce sahip olacaktır.

Normalde Acik Kontak NO
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 30

3) Yardımcı veya geri besleme kontak terminalleri

Gördüğünüz gibi, ön uçta HAYIR veya normalde açık olarak etiketlenmiş başka bir kablo terminali setimiz var. Bu, yardımcı kontak veya geri besleme kontağı olarak adlandırılan basit, normalde açık bir kontaktır.

Yardimci Kontak Terminalleri
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 31

Geri Besleme Nasıl  Çalışır?

Bu kontak, kontaktörün durumu hakkında PLC girişine sinyal göndermek için kullanılır. Bununla ne demek istiyoruz? Bu kontağın çalışma şekli şu şekildedir; bobine enerji verildiğinde ve bu üç ana kontak kapatıldığında bu geri besleme kontağı da kapanacak ve PLC girişine sinyal gönderecektir.

Ancak kontaktör kesilip bobine enerji verilmesi bu üç ana kontağın kapanmasına neden olmayacağından geri besleme kontağı da kapanmayacak ve PLC girişine sinyal gönderilmeyecektir.

Geribesleme nasil calisir
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 32

Böylece kontaktör bozulduğunda bize haber vermenin bir yolu oluyor.

Geribesleme kontagi PLC
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 33

Bunu seviye 2 PLC programlama kursumuzda daha ayrıntılı olarak tartıştık ve neden her zaman bir geri besleme kontağı kullanmamız gerektiğini ve kontaktör bozulduğunda bildirim almak için bu kontağın PLC programında nasıl kullanılacağını gösteren örnek bir PLC programı var .

Kontaktörün PLC ve Motora Bağlanması

Tamam, bir motoru bir kontaktör aracılığıyla PLC kullanarak kontrol etmek için, ona enerji verebilmek ve enerjisini kesebilmek için PLC çıkışını bobine bağlamanız gerekir.

Bir ucundan L1, L2 ve L3’e 3 fazlı güç kaynağı bağlarsınız, ardından diğer ucundan T1, T2 ve T3’ü motora bağlarsınız.

Kontaktör bozulduğunda bildirim alabilmek için bu yardımcı veya geri besleme kontağını PLC girişine bağlamanız gerekmektedir.

Ayrıca PLC girişine bağlanmak için bir başlatma ve durdurma anahtarına da ihtiyacınız vardır. Böylece start anahtarına bastığınızda bobin enerjilenecek, kontaklar kapanacak ve motor açılacaktır. Bu olduğunda geri besleme kontağı da kapanacak ve PLC girişine kontaktörün düzgün çalıştığını bildiren bir sinyal gönderilecektir.

Durdurma anahtarına bastığınızda bobinin enerjisi kesilecek, kontak açılacak ve motor kapanacaktır.

Kontaktor PLC Nasil Baglanir
Kontaktör Nedir? | Çalışma Prensipleri 34

Özet

Özetle, bu makalede şunu öğrendiniz:

– Motor, fan, pompa vb. ağır ve yüksek gerilimli elektrikli cihazları açıp kapamak için kontaktör kullanırız.

– Kontaktör kullanmamızın sebebi bu ağır yüksek gerilimli elektrikli cihazları bir PLC üzerinden dolaylı ve güvenli bir şekilde kontrol etmek ve PLC’yi doğrudan bu çıkış cihazlarına bağlamamaktır.

– Kontaktör ile röle arasındaki temel fark, bir kontaktörün ağır yüksek voltajlı cihazları açmak ve kapatmak için kullanılması, ancak rölenin genellikle daha küçük düşük voltajlı cihazları açıp kapatmak için kullanılmasıdır.

Artık kontaktörün ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıkça anladığınızı umuyoruz.

What is a Contactor? | Working Principles

▶ C'mon over to https://realpars.com where you can learn PLC programming faster and easier than you ever thought possible!=============================▶ You ...

Kaynak: https://realpars.com/contactor/

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 1
    be_en
    Beğen
  • 0
    kutla
    Kutla
  • 0
    destek_ver
    Destek Ver
  • 0
    bilgi_verici
    Bilgi Verici
  • 0
    merak_uyand_r_yor
    Merak Uyandırıyor

Elektrik Mühendisi

Yazarın Profili
Paylaş
Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir