Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi
  1. Anasayfa
  2. Otomasyon
Trendlerdeki Yazı

TCP IP Haberleşme Protokolü Nedir?

TCP / IP Nedir? Haberleşme protokollerinden TCP / IP ne tür çalışmaktadır. TCP Nedir? IP Nedir?

TCP IP Haberleşme Protokolü  Nedir?
Haberleşme Protokolü TCP IP Nedir

TCP IP Nedir?

TCP IP, İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü anlamına gelir ve internet üzerindeki ağ cihazlarını birbirine bağlamak için kullanılan bir iletişim protokolleri paketidir. TCP IP ayrıca özel bir bilgisayar ağında ( intranet veya extranet) bir iletişim protokolü olarak kullanılır .

Tüm IP paketi – bir dizi kural ve prosedür – genel olarak TCP IP olarak adlandırılır. TCP ve IP iki ana protokoldür, ancak diğerleri pakete dahildir TCP IP protokol paketi, internet uygulamaları ile yönlendirme ve anahtarlama yapısı arasında bir soyutlama katmanı işlevi görür.

TCP/IP , hedefte nasıl paketlere bölüneceğini, adresleneceğini, iletileceğini, yönlendirileceğini ve alınacağını belirleyen uçtan uca iletişim sağlayarak verilerin internet üzerinden nasıl değiş tokuş edildiğini belirtir . TCP/IP çok az merkezi yönetim gerektirir ve ağdaki herhangi bir cihazın arızasından otomatik olarak kurtarma yeteneği ile ağları güvenilir hale getirmek için tasarlanmıştır.

IP paketindeki iki ana protokol belirli işlevlere hizmet eder. TCP, uygulamaların bir ağ üzerinde nasıl iletişim kanalları oluşturabileceğini tanımlar. Ayrıca, bir mesajın daha sonra internet üzerinden iletilmeden ve hedef adreste doğru sırada yeniden birleştirilmeden önce nasıl daha küçük paketler halinde birleştirildiğini de yönetir.

IP, doğru hedefe ulaştığından emin olmak için her paketin nasıl adresleneceğini ve yönlendirileceğini tanımlar. Ağdaki her ağ geçidi bilgisayarı , mesajın nereye iletileceğini belirlemek için bu IP adresini kontrol eder .

Bir alt ağ maskesi, bir bilgisayara veya başka bir ağ aygıtına, ağı temsil etmek için IP adresinin hangi bölümünün kullanıldığını ve ağdaki ana bilgisayarları veya diğer bilgisayarları temsil etmek için hangi bölümünün kullanıldığını söyler.

Ağ adresi çevirisi (NAT), IP adreslerinin sanallaştırılmasıdır. NAT, güvenliği artırmaya ve bir kuruluşun ihtiyaç duyduğu IP adreslerinin sayısını azaltmaya yardımcı olur.

Ortak TCP/IP protokolleri şunları içerir:

  • Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP) , bir web sunucusu ile bir web tarayıcısı arasındaki iletişimi yönetir.
  • HTTP Secure , bir web sunucusu ve bir web tarayıcısı arasındaki güvenli iletişimi yönetir.
  • Dosya Aktarım Protokolü , bilgisayarlar arasında dosya aktarımını yönetir.

TCP IP Nasıl Çalışır?

TCP/IP, bir kullanıcıya veya makineye (bir istemci) ağdaki başka bir bilgisayar (sunucu) tarafından bir web sayfası göndermek gibi bir hizmetin sağlandığı istemci-sunucu iletişim modelini kullanır.

Toplu olarak, TCP/IP protokol paketi durumsuz olarak sınıflandırılır ; bu, önceki isteklerle ilgisi olmadığı için her istemci isteğinin yeni olarak kabul edildiği anlamına gelir. Vatansız olmak, ağ yollarını sürekli olarak kullanılabilmesi için serbest bırakır.

Ancak taşıma katmanının kendisi durum bilgisidir. Tek bir mesaj iletir ve bir mesajdaki tüm paketler alınıp hedefte yeniden bir araya getirilene kadar bağlantısı yerinde kalır.

TCP/IP modeli, ondan sonra tasarlanan yedi katmanlı Açık Sistemler Bağlantısı (OSI) ağ modelinden biraz farklıdır . OSI referans modeli, uygulamaların bir ağ üzerinden nasıl iletişim kurabileceğini tanımlar.

TCP IP Neden Önemlidir?

TCP/IP tescilli değildir ve sonuç olarak tek bir şirket tarafından kontrol edilmez. Bu nedenle, IP paketi kolayca değiştirilebilir. Tüm işletim sistemleriyle (OS’ler) uyumludur, bu nedenle diğer herhangi bir sistemle iletişim kurabilir. IP paketi ayrıca her türlü bilgisayar donanımı ve ağı ile uyumludur.

TCP/IP yüksek düzeyde ölçeklenebilirdir ve yönlendirilebilir bir protokol olarak ağ üzerinden en verimli yolu belirleyebilir. Mevcut internet mimarisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

TCP IP Modelinin 4 Katmanı

TCP/IP işlevi, her biri belirli protokoller içeren dört katmana ayrılmıştır:

  1. Uygulama katmanı , uygulamalara standartlaştırılmış veri alışverişi sağlar. Protokolleri arasında HTTP, FTP, Postane Protokolü 3 , Basit Posta Aktarım Protokolü ve Basit Ağ Yönetimi Protokolü bulunur. Uygulama katmanında yük, gerçek uygulama verileridir.
  2. Taşıma katmanı , ağ boyunca uçtan uca iletişimi sürdürmekten sorumludur . TCP, ana bilgisayarlar arasındaki iletişimi yönetir ve akış denetimi, çoğullama ve güvenilirlik sağlar. Aktarım protokolleri arasında TCP ve bazen özel amaçlar için TCP yerine kullanılan Kullanıcı Datagram Protokolü bulunur.
  3. İnternet katmanı olarak da adlandırılan ağ katmanı, paketlerle ilgilenir ve paketleri ağ sınırları boyunca taşımak için bağımsız ağları birbirine bağlar. Ağ katmanı protokolleri, hata raporlama için kullanılan IP ve İnternet Kontrol Mesaj Protokolüdür.
  4. Ağ arabirim katmanı  veya veri bağlantı katmanı olarak da bilinen fiziksel katman, yalnızca bir bağlantı üzerinde çalışan protokollerden oluşur – ağdaki düğümleri veya ana bilgisayarları birbirine bağlayan ağ bileşeni. Bu en alt katmandaki protokoller, yerel alan ağları için Ethernet ve Adres Çözümleme Protokolünü içerir .

TCP IP’nin Kullanımları

TCP/IP, e-posta teslim etmek, web sayfalarını ağ üzerinden teslim etmek ve bir sunucu ana bilgisayarının dosya sistemine uzaktan erişmek için etkileşimli dosya aktarımı için ağ üzerinden uzaktan oturum açma sağlamak için kullanılabilir. En geniş anlamıyla, bir ağ üzerinden somut fiziksel katmandan soyut uygulama katmanına geçerken bilginin nasıl değiştiğini göstermek için kullanılır. Bilgi geçerken her katmanda temel protokolleri veya iletişim yöntemlerini detaylandırır.

TCP IP’nin Artıları ve Eksileri

TCP IP modelini kullanmanın avantajları şunları içerir:

  • farklı bilgisayar türleri arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur;
  • işletim sisteminden bağımsız olarak çalışır;
  • birçok yönlendirme protokolünü destekler;
  • yüksek düzeyde ölçeklenebilir istemci-sunucu mimarisini kullanır;
  • bağımsız olarak çalıştırılabilir;
  • birkaç yönlendirme protokolünü destekler; ve
  • hafiftir ve bir ağ veya bilgisayar üzerinde gereksiz yük oluşturmaz.

TCP IP’nin dezavantajları şunları içerir:

  • kurulumu ve yönetimi karmaşıktır;
  • taşıma katmanı, paketlerin teslim edilmesini garanti etmez;
  • TCP/IP’de protokolleri değiştirmek kolay değildir;
  • hizmetler, arayüzler ve protokoller kavramlarını açıkça ayırmaz, bu nedenle yeni ağlarda yeni teknolojileri tanımlamak için uygun değildir; ve
  • kötü bir aktörün TCP/IP kullandığı bir tür hizmet reddi saldırısı olan senkronizasyon saldırısına karşı özellikle savunmasızdır .

TCP IP ve IP Nasıl Farklıdır?

TCP/IP ve IP arasında çok sayıda fark vardır. Örneğin IP, internet üzerinden veri iletişimini kolaylaştıran düşük seviyeli bir internet protokolüdür. Amacı , verilerin kaynağı ve hedefi gibi yönlendirme bilgilerini ve veri yükünün kendisini içeren bir başlıktan oluşan veri paketlerini teslim etmektir.

IP, gönderebileceği veri miktarı ile sınırlıdır. Hem başlığı hem de verileri içeren tek bir IP veri paketinin maksimum boyutu 20 ila 24 bayt uzunluğundadır. Bu, daha uzun veri dizilerinin bağımsız olarak gönderilmesi ve gönderildikten sonra doğru sırada yeniden düzenlenmesi gereken birden çok veri paketine bölünmesi gerektiği anlamına gelir.

IP kesinlikle bir veri gönderme/alma protokolü olduğundan, gönderilen veri paketlerinin gerçekten alınıp alınmadığını doğrulayan yerleşik bir kontrol yoktur.

IP’nin aksine, TCP/IP daha fazla şey yapabilen daha yüksek seviyeli bir akıllı iletişim protokolüdür. TCP/IP, veri paketlerini taşımak için hala IP’yi kullanır, ancak aynı zamanda bilgisayarları, uygulamaları, web sayfalarını ve web sunucularını da birbirine bağlar. TCP, bu varlıkların çalışması için gereken tüm veri akışlarını bütünsel olarak anlar ve ihtiyaç duyulan tüm veri hacminin ilk seferde gönderilmesini sağlar. TCP ayrıca verilerin teslim edilmesini sağlayan kontrolleri de çalıştırır.

TCP, işini yaptığı gibi, verilerin boyutunu ve akış hızını da kontrol edebilir. Ağların veri alınmasını engelleyebilecek herhangi bir tıkanıklıktan arınmış olmasını sağlar.

Bir örnek, internet üzerinden büyük miktarda veri göndermek isteyen bir uygulamadır. Uygulama yalnızca IP kullanıyorsa, verilerin birden çok IP paketine bölünmesi gerekir. IP istekleri paket başına verildiğinden bu, veri göndermek ve almak için birden fazla istek gerektirir.

TCP ile, tüm veri akışını göndermek için yalnızca tek bir istek gereklidir; Gerisini TCP halleder. IP’den farklı olarak TCP, IP’de ortaya çıkan sorunları tespit edebilir ve kaybolan herhangi bir veri paketinin yeniden iletilmesini isteyebilir. TCP ayrıca paketleri uygun sırayla iletilmeleri için yeniden düzenleyebilir ve ağ tıkanıklığını en aza indirebilir. TCP/IP, internet üzerinden veri transferini kolaylaştırır.

TCP IP Modeli ve OSI Modeli

TCP/IP ve OSI, en yaygın kullanılan iletişim ağı protokolleridir. Temel fark, OSI’nin pratikte iletişim için kullanılmayan kavramsal bir model olmasıdır. Bunun yerine, uygulamaların bir ağ üzerinden nasıl iletişim kurabileceğini tanımlar. TCP/IP ise, bağlantılar ve ağ etkileşimi kurmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

TCP/IP protokolleri, internetin oluşturulduğu standartları belirlerken, OSI modeli iletişimin nasıl yapılması gerektiğine dair yönergeler sağlar. Bu nedenle TCP/IP daha pratik bir modeldir.

TCP/IP ve OSI modellerinin benzerlikleri ve farklılıkları vardır . Ana benzerlik, TCP/IP sadece dört katmandan oluşsa da, OSI modeli aşağıdaki yedi katmandan oluşsa da, her iki kullanım katmanı olarak oluşturulma biçimindedir:

  • Katman 7 , uygulama katmanı , kullanıcının – yazılım veya insan – kullanıcı mesajları okumak, dosya aktarmak veya ağla ilgili diğer etkinliklere katılmak istediğinde uygulama veya ağ ile etkileşime girmesini sağlar.
  • Sunum katmanı olan Katman 6 ,uygulamanın kabul ettiği anlambilim veya sözdizimine dayalı olarak uygulama katmanı için verileri çevirir veya biçimlendirir.
  • Oturum katmanı olan Katman 5 ,uygulamalar arasındaki konuşmaları kurar, koordine eder ve sonlandırır.
  • Katman 4 , taşıma katmanı , verilerin bir ağ üzerinden aktarılmasını ve hata kontrol mekanizmaları ve veri akışı kontrolleri sağlamayı yönetir.
  • Katman 3 , ağ katmanı , verileri diğer ağlara ve ağlar üzerinden taşır.
  • Katman 2 , veri bağlantı katmanı , bit iletim hatalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan sorunları ele alır.
  • Katman 1 , fiziksel katman , verileri elektriksel, mekanik veya prosedürel arayüzler kullanarak taşır.

Hem TCP IP modeli hem de OSI modeli için üst katman uygulama katmanıdır. Bu katman her modelde aynı görevleri yerine getirse de, bu görevler her birinin aldığı verilere bağlı olarak değişebilir.

TCP IP vs OSI Haberleşme Protokolü

Her modelde gerçekleştirilen işlevler de benzerdir çünkü her biri çalışmak için bir ağ katmanı ve taşıma katmanı kullanır. TCP/IP ve OSI modellerinin her biri çoğunlukla veri paketlerini iletmek için kullanılır. Bunu farklı yollarla ve farklı yollarla yapacak olsalar da, yine de hedeflerine ulaşacaklar.

TCP/IP modeli ile OSI modeli arasındaki benzerlikler şunları içerir:

  • Her ikisi de mantıksal modellerdir.
  • Ağ standartlarını tanımlarlar.
  • Ağ iletişim sürecini katmanlara bölerler.
  • Ağ standartları ve cihazları oluşturmak ve uygulamak için çerçeveler sağlarlar.
  • Bir üreticinin, diğer üreticiler tarafından üretilen cihazlar ve bileşenlerle birlikte var olabilecek ve bunlarla birlikte çalışabilecek cihazlar ve ağ bileşenleri üretmesini sağlar.

TCP IP modeli ile OSI modeli arasındaki farklar şunları içerir:

  • TCP/IP, üst katmanların işlevlerini tanımlamak için yalnızca bir katman (uygulama) kullanırken, OSI üç katman (uygulama, sunum ve oturum) kullanır.
  • TCP/IP, alt katmanların işlevlerini tanımlamak için bir katman (fiziksel) kullanırken, OSI iki katman (fiziksel ve veri bağlantısı) kullanır.
  • TCP/IP başlık boyutu 20 bayt, OSI başlığı ise 5 bayttır.
  • TCP/IP, protokol odaklı bir standart iken OSI, her katmanın işlevlerine dayanan genel bir modeldir.
  • TCP/IP yatay bir yaklaşımı, OSI ise dikey bir yaklaşımı takip eder.
  • TCP/IP’de önce protokoller geliştirildi, ardından model geliştirildi. OSI’de önce model geliştirildi, ardından her katmandaki protokoller geliştirildi.
  • TCP/IP, farklı bilgisayar türleri arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olurken, OSI yönlendiricileri, anahtarları, anakartları ve diğer donanımları standartlaştırmaya yardımcı olur.

TCP IP’nin Tarihi

ABD Savunma Bakanlığı’nın araştırma kolu olan Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı, 1970’lerde internetten önce gelen geniş bir alan ağı olan ARPANET’te kullanılmak üzere TCP/IP modelini yarattı. TCP/IP orijinal olarak Unix işletim sistemi için tasarlanmıştır ve ondan sonra gelen tüm işletim sistemlerinde yerleşik olarak bulunur.

Kaynak: https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/TCP-IP

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 1
    kutla
    Kutla
  • 0
    destek_ver
    Destek Ver
  • 0
    bilgi_verici
    Bilgi Verici
  • 0
    merak_uyand_r_yor
    Merak Uyandırıyor

Elektrik Mühendisi

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir
Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir