Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi
  1. Anasayfa
  2. Elektrik
Trendlerdeki Yazı

Profibus Profinet Nedir? [2022]

Profibus ve Profinet Arasındaki Farklar Nedir? Haberleşme Protokolü Hakkında Detaylı Anlatım

Profibus Profinet Nedir?  [2022]
Profibus ve Profinet Nedir?

Profibus Profinet Nedir?

Otomasyon sistemlerinde sahanın başka bir noktalarından iletişim sağlamaları için haberleşme protokollerini kullanırız. Başka bir deyişle bu haberleşme protokolleri aracılığıyla bilgi aktarımı sağlanabilmektedir. Bu nedenle bilgi akışının en önemli noktası hızı ve bilginin eksiksiz şekilde gerçekleşmesi gerekliliğidir. Eksiksiz aktarılan bilgi akışı proses işleyişinde sorunlar yaşatacaktır. Bu sebeple haberleşme alt yapısını iyi kurmak gerekir. Bu yüzden Profibus Profinet haberleşme protokollerini bu yazımızda inceleyeceğiz ve bilgi edinmeye çalışacağız.

Bugün burada Profibus ve Profinet haberleşme alt yapılarının nasıl oluştuğunu ayrı ayrı açıklayarak anlayacağız.

profibus
Profibus Endüstriyel Haberleşme Protokolü

Profibus Nedir?

Otomasyon teknolojisinde bir haberleşme standardı olarak karşımıza çıkmaktadır. Açılımı Process field bus olan Profibus, 1993 yılından bu yana otomasyon teknolojisinde kullanılmaktadır. 2017 yılına kadar bir çok farklı cihazda 50 milyondan fazla cihazda kullanılmıştır. Profibus standart bir DB-9 seri konnektör gibi gözükmektedir ve kablo görünümü mordur.

profibus_connector_db-9
Profibus Connector DP9

127 adrese kadar adresleme işlemi yapılabilmektedir. Bu adresleme işlemlerini Siemens TIA Portal yazılımı ile cihaz üzerine gelerek “General” kısmında “Profibus address” kısmından rahatlıkla hangi adres olduğu öğrenilebilmektedir.

Hızı saniyede 9600 bit ile 12 Megabit arasında değişmektedir. Bu değişim takibi ki kablo mesafesine bağlı olarak artış veya azalış göstermektedir. Örneğin; 1000 metrelik bir mesafede iletişim sağlamasını isteyip 12 Megabit hızında aktarım beklememelisiniz. Eğer bu noktada hızlı olmasını bekliyorsanız tercihiniz Profinet olmalıdır. Şimdi gelin Profinet haberleşme protokolüne bakalım.

thumbnail
Önerilen Yazı
Profibus DP Haberleşme Protokolü Nedir?
profinet
Profinet Endüstriyel Haberleşme Protokolü

Profinet Nedir?

Ethernet alt yapılı bir haberleşme protokolüdür. Bir Profinet fiziksel olarak RJ-45 soketi standardındadır. Profinet kablosu yeşil renktedir. Tabii burada şunu unutmamak gerekir. Standart piyasa yer alan Ethernet kabloları iki cihazı haberleştirmek için kullanılabilir fakat daha fazla cihazın olduğu alanda endüstriyel alana haiz Profinet kablosu kullanmak önem arz etmektedir. Profinet kablosu dışarıdan gelebilecek mekanik veya elektronik darbelere karşı daha dayanaklıdır. Bu sebeple hızınız da düşüşler yaşanmayacaktır.

Profinet kablosunu 100 metrelik bir mesafede 100 Megabitlik bir veri aktarımı sağlayabilirsiniz. Bir milisaniyenin de altında tepki süresine sahiptir. Bu anlamda Profinet kablosu Profibus haberleşmesi çok daha hızlı bir haberleşme protokolüdür. Bunun yanında bir switch üzerinden tüm cihazlarınızı haberleştirebilir ve bu anlamda büyük kolaylıklar sağlayabilirsiniz. Profibustaki gibi seri bağlama durumu söz konusu değildir.

Profinet ile bağlantı halinde olan cihazda üç tip adres bulunmaktadır. Bunlar IP, MAC ve Cihaz ismidir. Cihazları IP adresleme yapılarak haberleştirilebilmekteyiz. Bu şekilde iki veya daha fazla cihaz birbiri ile bilgi alışverişi yapabilmektedir.

Bu yazımızda Profibus ve Profinet arasındaki farkları ayrı ayrı kaleme alarak değerlendirdik.

Diğer Haberleşme Protokolleri

Modbus Nedir? Profibus-PA Nedir? HART Nedir? EtherCAT Nedir?

 

Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 6
    be_en
    Beğen
  • 2
    kutla
    Kutla
  • 0
    destek_ver
    Destek Ver
  • 0
    bilgi_verici
    Bilgi Verici
  • 0
    merak_uyand_r_yor
    Merak Uyandırıyor

Elektrik Mühendisi

Yazarın Profili
Paylaş
Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir