Sensör Nedir?
Sensör, uygulamalarımızda algılama işlemi yapan devre elemanlarıdır. Fiziksel ortamdaki değişiklikleri sistem içerisindeki devre elemanlarına ileterek birbirine bağlı çalışmasını sağlayan bir devre elemanıdır. Sensörlere aynı zamanda algılayıcılar yani duyargalarda denilmektedir. Sensör dediğimizde birçok çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Bunlar kullanmak istediğimiz alana bağlı olarak seçilmesi gerektiğini bilmemiz gerekir. Sensörler ile ilgili genel bilgi isterseniz Sensör Nedir yazımızı da okuyabilirsiniz.
NPN Sensör Nedir?
NPN Sensör çıkışı negatif olan bir sensör tipidir. Sensörler üç kablodan oluşmaktadır. Bunlar pozitif, negatif ve son olarak da sinyal ucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kablo renkleri şu şekilde olmaktadır; pozitif(kahverengi), negatif(mavi) ve sinyal ucu(siyah) şeklindedir. NPN Sensör çıkışı negatif olduğu takdir de, sensör çıkışı aktif olmaktadır.
Yukarıda belirttiğim sensör üç kablodan oluşmaktadır demiştim fakat bu genel kullanım şekli olarak aktarmıştım. Dört kablolu sensörlerde mevcuttur ve üzerlerinde ayrıca bir beyaz kablo daha yer almaktadır. Normalda kapalı kontak olarak gelen bu kablo ile de kullanım alanına göre seçim yapılabilir.
Genel hatlarıyla kafa karışıklığı yaratmamak adına kısaca özetlemek gerekirse;
Bir NPN Sensör, 2 Kablolu, 3 Kablolu veya 4 Kablolu olarak NA, NK veya NA+NK olarak karşımıza çıkmaktadır. Umarım ilerleyen zamanlarda sizlere daha detaylı olarak bunları aktaracağım. Aşağıda bununla ilgili bir resim ekledim daha net anlaşılacağını düşünüyorum.
Kontak tiplerin kısaltılmaları : NA veya NO : Normalda Açık | NK veya NC : Normalde Kapalı
NPN Sensör Bağlantı Şeması
Aşağıda NPN tipi sensörün bağlantı şemasını görmekteyiz. 1 ve 2 nolu uçlara sensörün çıkış uçları olarak bir alıcı bağlayabiliriz ve bu şekilde sensör gördüğünde her ne bağlamışsak o alıcıyı enerjiyi transferi yaparak devreye alacaktır. Tabii burada devreye alacak diyorum fakat bunu biz bir motorun çalışmasını durdurmak istersek de kullanabiliriz. Bunu 1 ve 2 nolu sensörün sinyal çıkışına bir röle bağlarsak ve röleyi çektirerek daha sonrasında da rölenin normalde kapalı kontağını bir alıcının çalışma koşullarına ekleyerek farklı koşullar oluşturabiliriz.
Yukarıda görmüş olduğunuz npn sensör çalışma prensibi bu şekildedir. Burada istediğiniz tasarımı yaparak alıcıyı devreye alabilir veya devreden çıkarabilirsiniz. Burada siz sensörün ne tür bir kullanıma göre çıkış sinyali üretmesini isterseniz onu gerçekleştirerek devrelerinizi oluşturabilirsiniz.
Ayrıca bir diğer sensör tipi olan PNP tipi sensöre ait bağlantı şemasına da PNP Sensör linkinden ulaşabilirsiniz.
Bunun yanında bir NPN Sensör yerine elimizde bir NPN tipi sensör mevcutsa ne gibi bir değişiklik yapılarak PNP Sensörü NPN tipi sensör olarak kullanabilirsiniz buna da buradaki yazıdan ulaşabilirsiniz.