Profibus-DP bildiğimiz gibi bir haberleşme protokolüdür. Bir endüstriyel tesis içerisinde birçok dijital ve/veya analog veri yer almaktadır. Bu verilerin kontrolleri ve takipleri bir ana kumanda(kontrol) odası üzerinden takibi gerçekleştirilmektedir. Sahadan alınacak bilgi veya kontrol odasından gönderilen bilgiye göre sistemin sürekliliği sağlanmaktadır.
Tüm bilgilerin akışı bir haberleşme protokolleri ile sağlanmaktadır. Bir çok haberleşme protokolü mevcuttur. Profibus, Profinet, HART, Modbus, EtherCAT gibi haberleşme protokollerini gösterebiliriz. Burada yer alan haberleşme protokolleri ile ilgili yazılarıma da ulaşabilirsiniz.
Profibus-DP, Process Field Bus-Decentralized Periphery olarak açılımı bulunmaktadır. Profibus-DP, endüstriyel otomasyonda en yaygın kullanılan bir haberleşme protokolüdür. Kontrol odası içerisinde bulunan bir PLC ve buna bağlı olan tüm Input ve Output verileri çok uzak noktalara konumlanabilmektedir. PLC’de yer alan her input ve output verilerinin sahada yer alan ekipmanlara(sensörler vb.) ayrı ayrı kablolama yapılması demektir. Yani kilometrelerce kablo çekilmesi anlamına gelmektedir. Bu tarzda bir kablolama yapmak maliyet açısından arızayı çözme açısından zorlukları mevcuttur. Hadi gelin şimdi bunu Profibus-DP ile nasıl daha kolay bir şekilde gerçekleştirebileceğimize bakalım.
Bu ekipmanlara daha yakın bir noktada I/O modüllerini yerleştirirsek ve bu modülü de bir IM Modülü ile yani Interface Module ile ana CPU’ya bir haberleşme kablosu ile bağlantı sağlayabiliriz. Haberleşme bağlantısı bir RS-485 ile yani Profibus-DP olarak ifade ettiğimiz yapıya girerek bilgi akışı sağlanabilmektedir. Burada Profibus ile ilgili de genel bir bilgi yer almaktadır incelemenizi tavsiye ederim. Aşağıdaki resimden de görebileceğiniz gibi Profibus-DP bağlantısı ve farklı haberleşme protokollerine ait detayları da görebilirsiniz.
DP/DP Coupler Nedir?
Profibus DP/DP coupler iki Profibus DP ağı birbiriyle haberleştirmek için kullanılır. Bayt verileri (0 … 244 bayt), ilk ağın DP yöneticisinden başka bir ağın DP yöneticisine aktarılır ve bunun tersi de geçerlidir.
Prensip, bugün kullanılan giriş ve çıkışların donanım kablolamasına karşılık gelir. Bağlayıcı, iki DP ağının bağlı olduğu iki bağımsız DP arabirimine sahiptir.
DP DP Coupler, her DP ağında bağımlıdır. Her iki DP ağı arasındaki veri alışverişi, coupler de dahili kopyalama ile gerçekleşir.
DP Coupler Ne İşe Yarar?
1. Hattaki sinyal gücünü amplifike eder.
2. İki iletişim portu arasında yalıtımı sağlar.
3. Düşük akım değerine sahip parazitlerden etkilenmeyerek sağlıklı bir veri aktarımını sağlar.
Kaç Tip DP Coupler Vardır?
İki tipi mevcuttur. Bunlar;
Yeni versiyonlu yani configüre ayarları ve haberleşme ayarları yapılması gerekmemektedir.
Eski versiyon yani DIP switch aracılığyla adresleme ve hız ayarları yapılması gerekmektedir.