EtherCAT bir haberleşme protokollerinden biridir. Haberleşme protokolü endüstriyel alanda yer alan tüm cihaz ve ekipmanların kontrol ve takibinin gerçekleştirilmesini üslenmektedir. Tüm bilgi akışını görebilmemize imkan sağlamaktadır.
Tüm bilgilerin akışı bir haberleşme protokolleri ile sağlanmaktadır. Bir çok haberleşme protokolü mevcuttur. Profibus, Profinet, HART, Modbus vb. haberleşme protokollerini gösterebiliriz. Burada yer alan haberleşme protokolleri ile ilgili yazılarıma da ulaşabilirsiniz.
EtherCat Nedir?
Haberleşme Protokolü EtherCAT, Ethernet for Control Automation Technology olarak açılımı bulunmaktadır ve kontrol otomasyon teknolojisinin Ethernet temelli bir teknolojidir. IEEE 802.3 Ethernet Standardında karakterize edilmiş olan aynı zamanda fiziksel katmanda standart çerçeveler içerisinde kullanılmaktadır. Bu haberleşme protokolünü öne çıkartan en güzel özelliklerden bazıları şu şekildedir;
- Hızlı cevap zamanı,
- Her cihaz için düşük bilgi gereksinimleri,
- Düşük uygulama maliyetleri olarak gösterebiliriz.
Yüksek hızlı gerçek zamanlı bir haberleşme protokolü olarak endüstriyel alanda bizlere en iyi sonucu verdiğini de söylemeden geçmeyelim.
EtherCAT ile Ethernet Arasındaki Fark Nedir?
Ethernet, bir bilgiyi tüm düğüm noktalarından aktarmaktadır ve bu şekilde ilgili ilgisiz her noktaya ulaşımı sağlanmaktadır. EtherCAT ise bu konu da bir döngü içerisinde gerçek zamanlı olarak tüm bilgileri döngü içerisinde gezerek vermesi veya alması gereken dataları alıp ana makinaya ulaşmaktadır. Aynı bir ring sistemi gibi çalışmaktadır.
Ayrıca ana makinaya bağlı bulunan tüm cihazların bir ring üzerinde oluşu da büyük bir fayda sağlamaktadır. Ring içerisinde olduğu için bir bağlantının kopması sorun yaratmayacaktır. Çünkü döngü tek bir yol üzerinden gidip/gelme işlemi yapmamaktadır. Tüm cihazlara erişimi esas almıştır. Aynı zamanda gerçek zamanlı olarak dile getirmiştik. Burada tüm bilgi akışı içerisinde zamanlanmış verileri alması veya vermesi gerekiyorsa yine o döngü içerisinde gerçekleştirebilmektedir.
Network Topology
Dört farklı ağ topolojisi mevcuttur. En uygun olan topolojiyi kullanabilirsiniz. Star, Tree, Line, Bus olarak dört topolojisi bulunmaktadır.