Motor sürücüyü tanımlamadan önce endüstriyel alanda elektrik motorlarının ne derece tüketim yaptıklarını gözlemlemek gerekir. Şöyle ki, elektrik üretim tesislerinde elde edilen enerjinin yaklaşık %40’lık kısmı ve endüstriyel alanlardaki tüketimin yaklaşık %70’lik bölümü elektrik motorlarına harcanan güçtür. Bu ciddi bir tüketim oranını göstermektedir. Bu bağlamda kullanım noktasında doğru motor seçimi, verimlilik sınıfının yüksek olması vb. etkilere dikkat etmek gerektiğini görebilmekteyiz. Bunların öneminin yanında motorumuzu istenilen gücü karşılaması hem ekonomik açıdan hem de verimlilik açısından önemli olduğunu görüyoruz. Bu şekilde sürücülerin önemi ortaya çıkmaktadır.
İçindekiler
Motor Sürücü Nedir?
Endüstriyel alanda kullanılan makinalarda elektrik motorlarının çalışmalarını aktif olarak kontrol edebilen elektronik cihazlardır. Aynı zamanda elektrik motorlarının çalışmalarını kontrol edebildiği gibi olası arızalardan (aşırı veya düşük gerilim gibi) korumaya da çalışmaktadır. Sürücüler, motoru istediğimiz koşullarına bağlı olarak çalıştırabilmemize imkan tanıyan mikroişlemci tabanlı elektronik cihazdır.
Sürücü Kurulum – Devre Bağlantı Şeması
Resimde de görebildiğiniz gibi ABB marka sürücüsüne ait kurulum detaylarını içermektedir. Analog giriş/çıkışların var olduğu bölüm mevcut, Dijital giriş/çıkışlarını da görebiliyoruz. Bu ne demek oluyor. Ben bir motoru analog girişe gelen veriye bağlı olarak kontrol edebilirim. Bu kontrole göre röle çıkışını organize ederek dışarıda başka bir işlemi kontrol edebilirim. Proje detaylarına bağlı olarak isteklerinize göre kullanabilirsiniz.
Yukarıda yer alan resim içeriğindekileri biraz detaylandıralım;
Dijital Giriş / Çıkış : Projelerde dijital giriş ve çıkışlar bulunmaktadır. Bunlar genellikle sürücünün kontrollerini sağlamak (başlatma / durdurma gibi) ve durumunu takip etmek amaçlı kullanılmaktadır.
Analog Giriş / Çıkış : Projelerdeki farklılıklara bağlı olarak istenilen analog giriş / çıkış sinyalleri okunabilir ve üretilebilir. Bu okunan veya üretilen sinyaller orantılı olarak kontrol edilebilmektedir. Bunu gerilim (0-10V) veya akım (4-20mA) veya direnç (sık kullanımı olmamakta birlikte karşılaşabilirsiniz) şeklinde yapılabilmektedir. Çoğunluk gerilim ve akım olarak görülmektedir.
Seçilebilir Hız Kontrolü : Mikroişlemci tabanlı bu cihazlar istenildiği gibi seçimi yapılarak hızlanma veya yavaşlama işlemi gerçekleştirilebilir. Kalkış ve duruş anlarında motorun işlevselliği programlanabilmektedir.
Bir çok kontrol özellikleri de mevcuttur. Frekans aralığında çalıştırma, dinamik frenleme yapmak, haberleşme protokolleriyle iletişim sağlamak gibi birçok fonksiyonel özelliklere de sahiptir.
Sürücünün Faydaları Nelerdir?
- Motoru aşırı akım ve gerilimlerden korumaktadır.
- Çalışma ve durma durumunda oluşarak mekanik ve elektriksel etkileri en aza indirerek koruma sağlamaktadır.
- Dışarıdan alınan veriye bağlı olarak (analog, dijital) hız kontrolleri sağlayabilmektedir.
- Enerji tasarrufu sağlamaktadır.
- Haberleşme alt yapısı kullanılarak uzaktan kontrolü ve izlenmesi sağlanabilmektedir.
- Prosesin işlevselliğini hassas bir şekilde sağlayabilmektedir.