Günümüz dünyasında tüketim ihtiyaçlarının günbegün artışı üretim alanlarındaki işleyişinde değişimin ve endüstri 4.0 kavramını da getirmektedir. Peki nedir bu Endüstri 4.0? Endüstriyel tesislerde kullanımının ne gibi faydaları bulunmaktadır. Bu yazı içeriğimizde Endüstri 4.0 hakkında tüm detayları aktaracağız…
Endüstri 4.0 Nedir?
Sanayi devriminden sonra üretim hızını hiç kesmeden devam etmiştir. Endüstrileşme sanayinin ilk adımında başladığını söyleyebiliriz. Endüstri 1.0 ile başlayan bu yolculuk günümüzde Endüstri 4.0 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreçte teknolojinin gelişmesiyle de hızını kesemeden devam etmektedir. Peki endüstrileşmenin üretim alanındaki faydaları nelerdir derseniz. Onları da şu şekilde açıklayabiliriz.
Kaliteli ürünü, uygun maliyetle son kullanıcılara ulaştırma amacı taşıdığını biliyoruz. Bu bizlere rekabet gücü olarak geri dönmektedir. Rekabetçi olmak isteyen her kuruluş yatırımlarını günümüz teknolojisine uyarlamaktan geçtiğini de görmekteydi. Bu endüstrileşmenin ilk faydalarındandır.
Başka bir deyişle şöyle ifade edebiliriz ki, teknolojik alt yapısını iyi kurgulayan ve bunu iyi bir şekilde geliştiren her tesis oyunun bir sözcüsü olabilmektedir. Diğer türlü butik bir işleyişle hayatlarını sürdürecek ve geri de kalarak zamanla etkinliğini yitireceğini söyleyebiliriz. Ayrıca geçmişten günümüze endüstrinin gelişim aşamalarına da bir göz atalım.
Otomasyon sistemlerinin endüstriyel alanlarda önemini bilmeyenimiz yoktur. Saha da yer alan her türlü ekipmanın kontrolü veya alınan geri bildirimlere göre programın işleyiş düzeni değiştirilebilir ve kontrol edilebilir olması. Günümüz dünyasında tüketim ihtiyaçlarının artışı ve üretim tesislerindeki bu ihtiyacı karşılamak için duruş sürelerinin olabildiğince en aza indirgenmesi istenmektedir. Aslında bu olaya biraz geçmişten günümüze bir ışık tutarak daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim isterim.
Endüstrinin Kısa Tarihi
Yukarıdaki tabloda da gördüğümüz gibi ilk sanayi devrimi (18. yüzyıl) olarak adlandırılmaktadır. Endüstri 1.0 olarak da nitelendirilen bu dönem de, su ve buhar gücünden faydalanılarak mekanik üretim tesislerinin ortaya çıktığı görülmektedir. Hemen arkasından 19. yüzyıla giriş yaptığımızda artık elektrik gücün yardımıyla seri üretime giriş yapıldı. Bu dönem Endüstri 2.0 olarak adlandırılmaktaydı. 20. yüzyıl da artık dijital döneme yavaşça giriş yapılmaya başlanacak olup ve çok ciddi ilerlemeler sağlayarak günümüz döneminin otonom yapılarıyla hızlı, güvenilir, kusursuz, insansız işler ortaya çıkacağı görülmektedir.
Yapay zekanın da işe karışmasıyla artık makinaların insanlara geri bildirim vermesi beklenmektedir. Oluşacak arızaları önceden tahmin edebilme gücü sağlaması üretimin devamlılığı ve verimlilik anlamında muazzam bir gelişmedir. Ayrıca bu gibi çalışmaların şu anda gerçekleştiğini de söyleyebiliriz.
Burada asıl sorulması gereken ise devamında ne olacağıdır. Neler olacağını her geçen gün bir önceki günden daha gelişmiş olarak göreceğiz.
Teknolojiyle kalın.