Elektrik akımı, cereyan ya da elektriksel akım olarak nitelendirmekte olunan sistem; elektriksel yükleri olan birçok parçacığın hareketi olarak tarif edilmektedir. Kablolar içerisinde hareket etmekte olan bu elektronlar, iyonlar ya da plazma içindeki elektronlar tarafından da taşınması mümkün olabilmektedir. Birim zamanda bir kablo kesiti üzerinden geçmekte olan yük miktarına akımın büyüklüğü adı verilmektedir. Akımın büyüklüğü terimsel olarak Amper olarak da adlandırılabilmektedir.
İçindekiler
Voltaj (Gerilim) Nedir?
Voltaj, elektronları maruz kalmış oldukları elektrostatik etki kuvvetine karşı hareket ettirmekte olan bir kuvvet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun haricinde voltaj terimi, bir elektrik alanı içindeki iki farklı nokta arasındaki potansiyel fark olarak da tarif edilmektedir. Voltaj, U ya da E harfi ile sembolize edilmektedir. V harfi ile gösterilen ise Volt değeri olarak bilinmektedir.
Alternatif Akım Nedir?
Yönü ve genliği periyodik olarak değişmekte olan akımlara alternatif akım denmektedir. Sinüs dalgalar, en çok kullanılan alternatif akım dalgalarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun haricinde üçgen dalga, kare dalga ve bazı farklı dalga şekilleri de tercih edilmektedir. Bu tür akımlar genel olarak sanayilerde ve evlerde tercih edilmektedir. Ayrıca enerji üretim tesislerinde üretilen enerjinin taşınmasında ve aktarımı sırasında da alternatif akım kullanılmaktadır. Ayrıca nakil işlemleri HVDC ismi verilen uygulamalar ile okyanus ya da denizlerin altından da nakil hatları ile aktarılmaktadır. 19.yüzyıl sonları ve 20.yüzyıl başlarında keşfedilen ve kullanılmaya başlanan alternatif akım, günümüzde sanayi elektriği olarak adlandırılmaktadır.
Doğru Akım Nedir?
Elektrik yüklerinin potansiyelden alçak olana doğru sabit olarak akmasına doğru akım denmektedir. Doğru akım, alternatif akımdan elektrik yüklerinin aynı yönde akmasıyla ayrılmaktadır. Doğru akım sisteminde, akımın kutbu zamanla değişmemektedir.
Doğru akım; elektronik cihazlarda, elektrikli taşıt ve araçlarda, elektrik motorlarında, Elektro-Mıknatıslarda, telefon sektöründe ve diğer birçok farklı alanda tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Doğru akım; pil, akü, güneş pili, dinamo, doğrultmaç devresi gibi devrelerden üretilmektedir.
AC DC Arasındaki Farklar Nelerdir?
AC DC arasındaki farklar için bu iki temel kavrama odaklanarak sizleri aydınlatmaya çalışacağız. AC (alternatif akım) ve DC (doğru akım) kavramlarıdır.
Günlük hayatımızda fişe taktığımız her şey alternatif akıma karşılık geliyor. Benzer şekilde, evlerimizdeki beyaz eşyalar, küçük ev aletleri gibi birçok cihaz alternatif akım ile çalışmaktadır.
Tabii burada bir farklılıktan da söz etmek gerekir. AC her yerdeyse DC nerede diyebilirsiniz. Doğru akımı yok saysak ne olur. Başka bir deyişle, fişe taktığımız her cihaz alternatif akım beslemesiyle çalışıyor. Ancak bu cihazların içerisinde yer alan bazı ekipmanlar doğru akım ile çalışmaktadır. Mesela; cep telefonlarımızı şarj cihazlarıyla evlerimizde bulunan fişe takıyoruz. Bu fişlerde 220VAC yani AC mevcut demiştik. Ancak telefonlar bu gerilim seviyesinde mi şarj olmaktadır. Elbette ki hayır.
Şarj cihazlarının içlerinde trafo ile ihtiyaç duyulan gerilim düzeyine indirgenir ve trafonun sekonder sargı tarafında bir doğrultucu devre ile doğru akıma çevrilerek şarj kablosu aracılığıyla telefonlarımızın içindeki pili aktif eder. Bu nedenle telefonlarımız şarj olmaya ve pil sayesinde de depo edilerek kablosuz olarak rahatça kullanabilme imkanı sağlar.
AC DC Arasındaki Farklar Nedir?
Alternatif akım ve doğru akım arasında farklılıklar mevcuttur. Mesela, bu en temelinde enerjinin aktarımıdır. Alternatif akım zamanla genliği değişen fakat doğru akım ise sabit bir gerilim üretir.
Alternatif akımın iletim konusundaki üstünlükleri bulunduğu için günümüzde kullanımı daha yaygın olarak görülmektedir. Sonuçta elektrik üretiminin gerçekleştiği tesisten ve bu tesisin bağlı olduğu enterkonnekte alt yapısına bağlanıp sürekli olarak yükü beslemesi gerekmektedir. Ancak bunu doğru akım ile sağlamamız pekte uygun görülmemektedir. Başka bir deyişle, AC aktarımı için kullandığımız iletken kesiti ile doğru akım için kullanacağımız iletken kesiti arasında ciddi bir fark olacaktır. Tabii burada ne kadar mesafeye ne kadarlık bir güç iletmek istiyoruz gibi temel bir kaç soruya cevap vermek gerekmektedir.
Doğru akımında kendine özgü avantajları mevcuttur. En temel avantajı depolanabilir olmasıdır. Sonuç olarak depolama işlemini gerçekleştirdiğimiz piller bizim şu dönemde en büyük kurtarıcılarımız olmaktadır. Mesela telefonlarımızın her an şarjı bitebilir korkusunu taşınabilir şarj (powerbank) cihazıyla rahatlıkla yenebiliyoruz. Fakat AC depolanamadığı için bunu gerçekleştirmemiz söz konusu değildir. Sonuç olarak ne demiştik zamana bağlı genliği ve yönü değişiyor. Bu nedenle, doğru akım gibi depolayamıyoruz.
Sonuç
Alternatif Akım (AC) | Doğru Akım (DC) |
Zamana bağlı genliği ve yönü değişmektedir. | Tek yönlü yük akışı olmaktadır. |
Depolanamamaktadır. | Depolanabilmektedir. |
Frekansı mevcuttur. | Frekansı yoktur. |
İletim ve dağıtım noktasında kolaylıklar sunar. | İletim ve dağıtımı maliyetli ve fazla kayıplar oluşturur. |