Endüstriyel sahalarda analog verinin düşük elektriksel bir karşılığa dönüştürülmesi en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Bu nedenle en sık akla gelen 4-20 mA Akım Döngüsü – Current Loop diyebilirim.
Analog veriler, çevresel değişkenlere bağlı olarak farklı değerler üretilmesi olarak ifade edebiliriz. Mesela; ısı, nem, basınç ifadeleridir.
Dönüştürülmesi diye bir ifade kullanmıştık. Başka bir deyişle bunlar transdüser ve transmitterdir. Mesela elde ettikleri analog veriyi düşük bir elektriksel veriye dönüştürür ve sistemimizde rahatça kullanmamıza imkan sağlamaktadır. Sonuç olarak aşağıda da gördüğünüz gibi transdüser ve transmitter arasında da bir farklılık bulunmaktadır. Ayrıca ileri de daha detaylı açıklayacağım.
İçindekiler
4-20 mA Akım Döngüsü Nedir?
4-20 mA Akım Döngüsü, sahadan alınan analog verinin elektriksel bir büyüklüğe dönüşerek sistemimize aktarılması olarak söyleyebiliriz. Ayrıca görselleştirerek daha kalıcı hale getirelim.
Resimde yer alan elemanları da belirtelim,
- Power Source – Güç Kaynağı
- Fuse – Sigorta
- PLC Analog Input – PLC Analog Giriş Kartı
- Temperature Display – Sıcaklık Göstergesi
- Temperature Transmitter – Sıcaklık Dönüştürücüsü
Tüm ekipmanlar seri bağlantı şeklinde bir akım döngüsü içerisinde görevini yerine getirmeye çalışmaktadır. Mesela transmitter aldığı analog sensörden 4-20 miliamper arası bir değer üretecek ve bunu Temp. Display kontrol cihazına gönderecektir. Başka bir deyişle u değer skala edilmiş olduğu için ekrandan kaç derece sıcaklık olduğunu görebileceğiz.
Aşağıdaki resimde de yukarıda söylediklerimizden farklı bir şey söyleyemeyiz. Sonuç olarak transmitter analog sensörden değeri alıp bir elektriksel karşılığa çevirir ve proses kontrolörüne aktarır.
Neden 4-20 miliamper kullanılmaktadır. Ayrıca 4-20 miliamper yerine neden 0-20 miliamper kullanmıyoruz. Benzer şekilde bu konuya da Neden 4-20mA Kullanılmaktadır? yazımdan ulaşabilirsiniz.
Valf Pozisyonunun Kontrolünü 4-20 mA ile Nasıl Gerçekleştiririz?
Aşağıda yer alan görselde görebileceğiniz gibi bir akış kontrol valfinin kontrolünün nasıl gerçekleştiğinin örnek bir çalışması mevcuttur. Sistemde yer alan ekipmanlar şöyledir;
- Proses Akış Kontolörü – Flow Controller
- Akış Kontrol Valfi – Flow Control Valve
- Akış Dönüştürücüsü – Flow Transmitter
Devrenin çalışması akış kontrolörünün inputuna flow transmitterden gelen değer girişi sağlanır. Ondan sonra bu değer SET değerine göre karşılaştırılarak. Sonuç olarak akış kontrolörünün outputuna sinyal verecektir. Her şeyden önce bu gerçekleştiğinde akış kontrol valfine sinyal gelecek ve pozisyon yapması istenecektir. Sonuç olarak buradaki tüm işlemler 4-20 miliamper ifadenin valfin konumlandırılmasına göre skala edilmiştir. Akış kontrolöründeki output çıkışından sinyal akış kontrol valfine gidecektir ve konumu değişecektir.
Son olarak aşağıda yer alan örneğin yorumunu da size bırakıyoruz.