Bu yazımda datasheet’in ne olduğunu anlatacağım. Ayrıca bir PLC programcısının günlük olarak kullanacağı birkaç farklı kullanım örneği vereceğim.
Datasheetin kılavuz, kullanım kılavuzu, datasheet, teknik özellikler, bilgi kartı ve ürüne genel bakış gibi birçok türü ve adı olabilir.
Size öğreteceğim ilke, sayfanın adı ne olursa olsun, sayfanın ne ilettiğini daha iyi anlayabilmeniz gerektiğidir.
Datasheet, okuyucunun bir aygıtın özelliklerini anlamasına yardımcı olan bir kılavuzdur. Veri sayfaları, bir aracın tork özelliklerine benzer; takip edilmesi önemlidir, çünkü veri sayfaları göz ardı edilirse hedeflerinizi gerçekleştiremeyebilirsiniz.
Çoğu zaman bir datasheetindeki veriler bir tür tablo biçiminde olacaktır.
İçindekiler
Datasheet Bölümleri
1. Tanımlar
Bazı veri sayfaları, datasheet boyunca belirli bir harf veya sembolün neyi temsil edeceğini tanımlayacaktır. Bu semboller ilk birkaç sayfada tanımlanacaktır. Bu sembollerin ne olduğunu not etmek önemlidir.
Bilinmeyen terminolojiyi ya basılı bir kağıt üzerinde ya da varsa bir PDF düzenleyici kullanarak vurgulamanızı öneririm.
Tanımlar sayfasının çıktısını almak ve baktığınız sayfanın yanında bulundurmak avantajlı olabilir.
2. Uyarılar ve Güvenlik Bilgileri
Aşina olmadığım bir datasheet ilk aldığımda uyarıları okumaya çalışırım. Uyarıları kullanarak sorunlardan kaçınmak yerine, uyarıların sonuçlarını daha sonra ele almanın ne kadar zor olduğunu ilk elden biliyorum.
Uyarıları okumak ve bunlara uymak, genellikle herhangi bir cihazla, onları okumamış olmanıza kıyasla başarılı bir deneyim ile sonuçlanacaktır.
Her datasheet, cihazın doğası gereği farklı türde uyarılara sahip olacaktır.
Bazı güvenlik uyarıları, elektrikli bileşenler üzerinde çalışmak için kalifiye olmak gibi nitelikleri içerebilir veya lazer radyasyonu, depolanan enerji ve elektronik statik deşarj (ESD) ile ilgili uyarıları içerebilir.
Uyarılar gibi, her cihaz için güvenlik bilgilerine ve gereksinimlerine uymanız zorunludur.
3. Cihaz Seçenekleri
Üreticiler bazen birçok cihazı tek bir kılavuzda birleştirir.
Üreticiler, her ürün konfigürasyonu için gerçek bir datasheet yapmak yerine, benzer cihazları tek bir kılavuzda gruplandırma eğiliminde olacaktır.
Örneğin, 25 mm ila 100 mm algılama aralığına sahip bir lazer sensörünün parça numarasını bulmak isteseydim, o zaman bu algılama aralığını açıklayacak tablo için belge boyunca arama yapardım.
Doğru algılama aralığını bulduktan sonra, model numarasını malzeme listeme eklerdim. Tek bir datasheet olmasına rağmen birçok seçenek ve alt seçenek olabilir.
4. Kablolama Bilgileri
Çoğu cihazda, cihazların nasıl kablolanacağına ilişkin bir tür kablo şeması veya talimat bulunur. Bu, genellikle bir datasheete ihtiyaç duyulan önemli veri parçalarından biridir.
Datasheet Türleri
Birçok farklı datasheet türü vardır. Çeşitli uygulamalar nedeniyle her tür biraz farklı olacaktır. Şimdi birkaç farklı datasheet türünü açıklayacağım.
Entegre devreler
Entegre devrelerle çalışırken veri sayfaları çok yaygındır. Ancak bu yazıda bunlara odaklanmayacağız.
Devre kesiciler
Bu bölümde, bir devre kesici datasheetinin birkaç bölümünü açıklayacağım . Anlatacağım ilk bölüm özellikler bölümüdür.
Açıklama bölümü, devre kesicinin modeli hakkında ayrıntılı bilgi verir . Özellikler bölümü, bu devre kesici serisini kullanmak istemenizin bazı nedenlerini açıklamaktadır.
Tablo, bu datasheetinde hangi modellerin kapsandığını açıklamaktadır. İlk sütun, devre kesicinin bazı temel özelliklerini açıklar.
Bu tablo, modelin tüm farklı kombinasyonlarını açıklar. Bu tablo ayrıca devre kesicilerin her birinin parça numaralarını da verir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, devre kesicinin açma eğrisidir. Bunlar her kullanım durumu için önemlidir.
Bu bölüm, devre kesicilerle hangi aksesuarları veya seçenekleri kullanabileceğinizi açıklamaktadır.
Güç kaynağı
Şimdi bir güç kaynağı datasheet örneği göstereceğim .
Tıpkı devre kesici örneğinde olduğu gibi, güç kaynağı örneğinde de bir açıklama vardır. Datasheetinde ayrıca bu güç kaynağının özelliklerini gösteren bir özellikler bölümü vardır .
Devre kesici örneğine benzer şekilde, bu güç kaynağının çeşitli amaçlar için satın alınabilecek aksesuarları vardır.
Bu, bir güç kaynağı için bir datasheetinin teknik verilerine bir örnektir. Bu veriler, bu güç kaynağı serisi için hangi farklı giriş voltajlarının mevcut olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır .
Bu, güvenlik bilgilerine bir örnektir. Daha önce belirtildiği gibi, güvenli olmak için uyarıları takip etmek önemlidir.
Güç kaynağını kablolamak için hangi terminalin kullanılacağını anlamanıza yardımcı olacak bir kablolama bilgisi örneği aşağıda verilmiştir.
Endüktif Sensör
Bu örnekte, datasheetine Bilgi Kartı adı verilir . Diğer örnekler gibi, bu da parçanın bir açıklamasına sahiptir. Üretici bunu Kullanım Amacı olarak adlandırır .
Bu sensör ayrıca, diğer cihazlardaki tanımlar bölümüne benzer bir sözlük içerir.
Endüktif sensörün doğası gereği , bu datasheetinde algılama aralığı hakkında bir bölüm bulunur.
Bu genellikle sensör veri sayfalarında olacaktır.
Datasheetin bu bölümü, endüktif sensör için kablolama bilgilerini gösterir . Bu, pin veya kablo numaralarını göstermek için değil, kablolama ile olasılıkları göstermek içindir.
Bu bölüm, bir endüktif sensörün pin çıkışını ve kablolamasını gösterecektir. Üretici her zaman hem kablo rengini hem de pin numarasını göstermeyecektir, bu nedenle kablolama için her iki yöntemi de anlamak önemlidir.
Datasheet Nasıl Okunur?
▶ Datasheet Nasıl Okunur? Instruction Nasıl Okunur? Manuel Nasıl Okunur? Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Özet
Bu yazıda endüstriyel otomasyon cihazları için bir datasheetin bölümlerini öğrendik. Ayrıca bazı cihaz örneklerine ve ilgili veri sayfalarına da baktık.
Veri sayfaları veya genel olarak devre kesiciler, güç kaynakları ve sensörler hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bunları aşağıdaki yorumlara ekleyin, 24 saatten kısa sürede size geri döneceğiz.
Bu bilgilerden bazılarını kullanabilecek bir arkadaşınız, müşteriniz veya meslektaşınız var mı? Lütfen bu makaleyi paylaşın.
Kaynak: https://realpars.com/datasheet/