Siemens TIA Portal S7-1200 dijital giriş çıkış ekleme ile bundan önceki yazılarımda yeni proje nasıl hazırlanacağını ve plc cihazının nasıl ekleneceğine dair bilgileri görsel olarak aktarmıştım. Aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;
İçindekiler
Yeni Proje Oluşturma ve PLC Ekleme
Yukarıdaki işlemler ile ilgili görselleri inceleyip TIA Portal üzerinden deneyimledikten sonra bu aşamada yer alan işleme geçmeniz daha uygun olacaktır. Bu aşamada aslında PLC cihazını eklemiştik ve S7-1200 serisi için dijital giriş/input ve çıkış/output modüllerini eklemeyi göreceğiz. Aynı zamanda Project Blocks bölümünde yer alan Main[OB1] içeriğine giriş yapacağız. Buradaki alan yazacağımız projenin detaylarını görebileceğimiz bir yer olduğunu söyleyebilirim. Bizi bir Ladder diyagramı diye adlandırılan bir yazım dili ekranına sahip network karşılayacaktır. Burada favori kısımlarında yer alan kodları göreceğiz. Bu kodları yazım esnasında işlerimizi daha hızlı gerçekleştirmemiz için düzenleyebiliriz.
Genel olarak yukarıda yer alanları görsel ile destekleyerek devam edelim.
Eğer Siemens TIA Portal yazılımına sahip değilseniz aşağıdaki linkten indirebilir ve kurulum yapabilirsiniz.
Siemens TIA Portal V16 Download ve Kurulum
Dijital Giriş Çıkış Ekleme [S7-1200]
Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi bir S7-1200 serisi olan S7-1215 DC/DC/DC plc eklemesi mevcuttur. İlk PLC ekleme sonrası dijital giriş çıkış modülleri mevcut değildir. Ayrıca eklememiz gerekmektedir. Bir sonraki resimlerde göreceğiz.
Aşağıda bir dijital input modülü ekliyoruz.
- DI 8x24VDC – Dijital input 8 giriş ve 24V doğru akım
- 6ES7 221-1BF30-0XB0 ürünün sipariş kodudur.
Aşağıda bir dijital output modülü ekliyoruz.
- DQ 8x24VDC – Dijital output 8 çıkış ve 24V doğru akım
- 6ES7 222-1BF30-0XB0 ürünün sipariş kodudur.
Aşağıdaki resimde de genel olarak bir görüntü ve fikir vermesi adına son halini paylaşmak istedim. Burada mevcut PLC’yi, programı nereye yazacağımız ve PLC taqs(etiketler) görüyoruz.
Program blocks bölümü içerisinde Main[OB1] ana organizasyon bloğumuz olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ana bölümden program çalıştırılır. İleri seviyede bir projeyi açıp baktığımızda tüm detaylar toplanıp son olarak bu bölümde çalıştırılır. Yani projenin çalıştığı ana bölümdür.
Ayrıca Main[OB1] çift tıklandığında hemen network alanı çıkmaktadır. Bu alan bir ladder yazım dilini göstermektedir. Bu alanda projeye ait yazılımı gerçekleştiriyoruz. Birden çok network yer alabilir. Zaten satır satır işleme alınmaktadır. İleri de bunlarında kurallarını anlatacağım bir yazı yazacağım.
Basic instructions bölümünde yer alanlar ise bizlerin projemizde kullanacağı komutlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Son olarak ek üzerinde sarı bir yıldız yer almaktadır. Buna tıkladığımızda hemen bir sekme açılacaktır. Bu sekmede sık kullandığımız öğeleri ekleyebiliriz. Bu şekilde daha hızlı olarak projelerimize ekleyebiliriz. Sağ kısımda Favorites bölümüne ekleme yapabiliriz.
Siemens’in Hazır sunmuş olduğu kodların yer aldığı yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim. Sizlere daha farklı bir bakış atacağını düşünüyorum.