Endüstriyel tesiste ürünlerin işlenmeden önceki ilk aşaması ham maddenin depolanma aşamasıdır. Bu aşama da beton veya çelik silo diye adlandırılan depolama alanları kullanılır. Depolama alanlarına ham maddenin aktarımı söz konusu olmaktadır. Bu aktarım da konveyörler, helezonlar ve elevatör aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Buna ait basit bir örnek ele almak istedim. Proje içerisinde dört adet motor mevcuttur. Elevatör bir adet ve üç adet konveyörden oluşmaktadır. Genel hatlarıyla güç devresi aşağıda yer almaktadır. 11 nolu motor ham maddenin alınacağı noktadaki ilk aktarım motoru olacak devrede olacaktır. 12 nolu motor ise silo’ya aktarım yapabilmek için ham maddeyi yukarıya aktarmaktadır. 13 nolu motor yukarıya aktarılan ürünü 14 nolu motora ve oradan da artık silo içerisine almak için aktarıma devam edecektir. Güç devresi aşağıda ve bir de elektrik kumanda devresi için devam edelim.
Tek Silo Aktarım Örnek Elektrik Projesi
Tek Silo Aktarım Sonuç
Genel hatlarıyla bu şekilde aktarım gerçekleşebilir. Tabii alınan nokta ile silo arasındaki mesafeye bağlı olarak daha fazla konveyör ve elevatör kullanılabilir. Bu basit bir örnek olması açısından oluşturulduğu için az sayıda motor mevcuttur. Bunun yanında bu projeyi bir akıllı röle ve plc ile de nasıl kontrol edebiliriz ve bunun içinde kumanda devresinde ne tür değişikliklerin var olması gerekir onları da göreceğiz. Çalışmayı düzenlediğim de linkini buraya ekleyeceğim. Umarım genel hatlarıyla işin özünü anlamak açısından faydalı bir çalışma olmuştur.
Merhaba, bu projeyi PLC’ye nasıl dökebiliriz? E-Plan ve PLC projeleri üzerine çalışıyorum şuan, öğrenmeye çalışıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Merhaba Ceyda Hanım,
Kullandığını PLC yazılımın network’üne kumanda devresini aktarmanız gerekecektir. Kumanda devresindeki çizimin birebir aynısını aktarırsanız. Projeyi gerçekleştirmiş olursunuz.
Ayrıca birçok programlama dili mevcuttur. Bu programlama dillerinden uygun olanını da seçebilirsiniz. Daha fazla detay için aşağıdaki linki incelemenizi öneririz.
PLC Programlama Dilleri
Çalışmalarınızda Kolaylıklar Dileriz.