Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi
  1. Anasayfa
  2. Elektrik
Trendlerdeki Yazı

Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Elektrikli araçlar nedir? Nasıl çalışır? Batarya ömürleri ne kadardır? Tam şarjda menzili ne kadardır? Ne kadar sürede tam şarj olmaktadır?

Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Elektrikli araçlar son dönemde adından söz ettirmeye iyice başladı. Tesla firması da yakın dönemde Türkiye piyasasında tüm araçlarıyla satış yapmak üzere hazırlıklarını tamamladı. Tesla, Türkiye’de şirket kurduğunu ve tüm araçlarıyla geldiğini daha önceki bir yazımızda size aktarmaya çalışmıştık. Teslanın ürettiği ve burada satmayı planladığı araçlar hangileri ve fiyatları ne kadar inceleyebilirsiniz.

Elektrikli Araçlar Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde kullanmış olduğumuz araçlarımızda fosil kaynakları (benzin, motorin, gaz vb.) kullanılarak hareketi söz konusu olmaktadır. Bilinen bir şey var ki doğada var olan bu kaynakların gelecekte tükeneceği yönündedir. Bu sebeple farklı arayışlara insanoğlu yönelmektedir.

Bu noktada elektrikli araçların günümüzde kullanıldığı ve gelecekte daha fazla kullanıma sahip olacağı yönündedir. Hem çevresel faktörleri de düşündüğümüzde elektrikli araçların kullanımı son derece insan sağlığı yönünden de faydası bulunmaktadır.

Elektrikli araçlar, evlerimizde bulunan bir çamaşır makinası motor ile aynı çalışma prensibine sahiptir. Başka bir deyişle, motorların içten yanmalı motorlara göre avantajları da oldukça yüksektir. Sonuç olarak verimlilik, sürtünmesiz ve çift yönlü olarak çalışabilme imkanıyla öne çıkıyor.

Elektrikli Araç
Elektrikli Araç

Buradaki asıl dikkat edilmesi gereken nokta “Verimlilik” olmaktadır. Elektrikli motorlar, içten yanmalı motora göre %300 kat daha iyi sonuç alınmaktadır. İçten yanmalı motorlar harcamış olduğu enerjinin %30 ile %35’lik kısmını bir harekete çevirmesi söz konusuyken elektrik motorlarında bu oran %90’ı bulmaktadır.

Bunun yanında ses, ısı, titreşim gibi birçok sorununda ortadan kaldırmaktadır ki hem çevresel hem de verimliliğin artışı da buradan gelmektedir.

Elektrik Araçların Batarya Ömürleri Ne Kadardır?

Elektrikli araçların en önemli parçalarından birini bataryalar oluşturmaktadır. Biliyoruz ki bataryanın kullanımla şarj ve deşarj ile bir çevrim ömrüne sahiptir. Elektrikli araçlarda Lithium-ion pillerden oluşan bataryalarla çalışmaktadır. Bu bataryaların bir ömürleri olduğu ve bir dezavantajı da beraberinde getirdiğini de söylemek yanlış olmaz.

Finlandiyalı bir adam Tesla Model S aracını havaya uçurdu.
Finlandiyalı bir adam Tesla Model S aracını havaya uçurdu.

Pil teknolojisinin gelişimiyle bu tarz sorunların ortadan kalkacağı aşikardır. Pil kapasitesinin artışıyla ve fiyatlarındaki düşüşle oluşan sorunları daha makul düzeyle değişimi gerçekleştirilerek elektrikli araçlara olan ilgilinin artacağı da kesindir.

Elektrikli Araçların Tam Şarjda Menzili Ne Kadardır?

Elektrikli araçlarda tam dolu şarj ile ne kadar yol alabildiği önemli bir konudur. Bu birçok üreticinin araç ve modellerine göre değişiklik göstermektedir. Bu konuyu Tesla firmasının ürettiği araç modellerine göre değerlendirerek gidelim.

  • Yazılı olan değerler elbette ki kullanıma ve koşullara bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
thumbnail
Önerilen Yazı
Tesla Elektrikli Araç Tüm Modelleriyle Türkiye’de

Elektrikli Araçlar Ne Kadar Sürede Tam Şarj Olmaktadır?

Elektrikli araçların şarj süreleri hızlı şarj yöntemleriyle 30 dakika gibi bir sürede şarj olma imkanı sağladığını söyleyebiliriz. Bir elektrikli araca sahip iseniz ve aracınızı otoparkınızda şarj etmek istiyorsanız. Bu konuda firmalar elektrikli araçlar için ürettikleri duvar tipi AC şarj ünitesi ile çözümler sunmaktadır.

ABB Marka Elektrikli Arac Sarj Unitesi Duvar Tipi AC
ABB Marka Bir Duvar Tipi Şarj Ünitesi
Bu Yazıya Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    kutla
    Kutla
  • 0
    destek_ver
    Destek Ver
  • 0
    bilgi_verici
    Bilgi Verici
  • 0
    merak_uyand_r_yor
    Merak Uyandırıyor

Elektrik Mühendisi

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir
Reklam
Alsancak Kuru Kahvecisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir