Bu yazımızda Siemens S7 1200 PLC genel yapısını ve özelliklerinin neler olduğuna bakacağız. PLC, Otomasyon sistemleri gibi tanımlara kısaca değinerek S7-1200 PLC hakkında genel bilgiler edinmiş olacağız.
Bu bir seri olarak yayımlanacaktır. Yazı sonlarında sırayla devam edebilmeniz için bir link görüyor olacaksınız.
İçindekiler
PLC Nedir?
PLC (Programmable Logic Controller – Programlanabilir Mantıksal Denetleyici), endüstriyel ortamlarda makinelerin ve saha ekipmanlarının kontrollerinin gerçekleştirildiği fonksiyonel işlemlerin yapıldığı özel bir bilgisayar olarak niteleyebiliriz. PLC ile ilgili önceden hazırlamış olduğumuz “PLC Nedir? Ne İşe Yarar?” yazımızı inceleyerek daha geniş bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca “En Popüler PLC Programlama Dilleri Nelerdir?” hakkında da bilgi edinmek isterseniz yazımıza da göz atabilirsiniz.
Otomasyon Nedir?
Endüstriyel sahalarda ve birçok alanda “otomasyon” kavramını sıkça duyuyoruz. Otomasyon, insan gücünü en aza indirerek hızlı bir üretim sağlamak amacıyla makinelerden yararlanarak üretimin sağlanmasına denmektedir. Akıllı ve kontrol edilebilir cihazlarla (PLC, Akıllı Röle vb.) makinelerin kontrolleri sağlanarak süreklilik ve iş gücü artışı sağlamak adına günümüz dünyasında otomasyon alt yapılarını oluşturmak önem kazanmaktadır. Otomasyon ile ilgili daha önceden hazırlamış olduğumuz “Otomasyon Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?” yazımızdan daha geniş bilgi edinebilirsiniz.
Siemens S7 1200 PLC Genel Yapısı ve Özellikleri
PLC cihazının en önemli parçalarından biri CPU’dur. CPU cihazın beyni olarak geçmektedir. Tüm program burada yer alır ve kontrolleri burada sağlanır. CPU’nun sağına ve soluna sinyal kartları ya da başka deyişle sinyal modülleri takılabilmektedir. Bu sinyal kartları farklı farklı görevleri yer almaktadır.
PLC Sinyal Kartlarının Görevleri
- Sahadan elde edilen bilgilerin (sinyallerin) CPU’ya aktarımı gerçekleştirilir,
- CPU’daki sinyali saha ekipmanlarına aktarımını gerçekleştirir,
- Sistem içerisindeki farklı yapıların birbiriyle iletişimini sağlamak (SCADA ve HMI vb.),
- Kısaca sinyal kartları sinyallerin iletimini sağlar ve farklı ekipmanlarında birbiriyle bağlanmasına olanak tanımaktadır.
CPU üzerine takılan “Sinyal Board” yer almaktadır. Sinyal Board, sinyal kartlarla karıştırmamak gerekmektedir. İşlevsel olarak birbirlerinden farklı olmasalar da farklı olduğunu bilmek gerekir. Sinyal Board da üzerinde daha az da olsa giriş/çıkış yer almaktadır. |
CPU üzerinde “MMC Kart” girişi yer almaktadır. Yazılan bir programı TIA Portal aracılığıyla CPU’ya gönderdiğimizde bu kart üzerine yazılır. Tüm program bu MMC kart üzerinde korunur. |
Bir sonraki “Siemens S7 1200 PLC LED Işıklar ve Yazılar Ne Anlama Geliyor?” yazımıza bakabilirsiniz.